Медици от УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ“ отново излязоха на протест, предава репортер на

...
Медици от УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ“ отново излязоха на протест, предава репортер на
Коментари Харесай

Медици блокираха движението с викове: Оставка!

Медици от УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ “ отново излязоха на митинг, предава кореспондент на Sofia24.bg . Лекари, медицински сестри, санитари и водачи на коли за спешна помощ настояват, че към днешна дата няма нищо, което да подсигурява нарастването на месечните им хонорари. Събитието е проведено от синдикалната организация в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “ ЕАД на Национален профсъюз " Защита “. Медиците държаха плакати, на които пишеше: " Хипермаркет = 2000 лева, болница = 1000 лева?! " и " Медици съветват против храна ".

Протестиращите медици за малко блокираха бул. " Ген. Данаил Николаев “ в крясъци " Оставка ", като предизвестие към ръководещите. Новият Колективен трудов контракт в опазването на здравето, подписан през вчерашния ден, планува заплатите на лекарите да бъдат нараснали с 800 лв., на медицинските сестри с 550 лв., а на останалите медицинските служащи с 200 лв..

Медиците обаче настояват, че към днешна дата няма нищо, което да подсигурява увеличение на възнагражденията им, тъй като браншовият Колективен трудов контракт, който беше подписан от Министерството на здравеопазването, към момента не е подписан от болничните сдружения. Оказва се, че той е с пожелателен темперамент. Затова те упорстват държавното управление да вземе съответни ограничения и да им бъдат обезпечени нараствания на възнагражденията.

След великденските празници, в случай че няма резултат от настояванията на медиците, те ще разпънат палатков лагер пред Министерството на здравеопазването, а на 12 май ще бъде проведен и народен митинг. 

Припомняме, че при започване на април след среща при премиера Кирил Петков от Национален профсъюз " Защита " оповестиха, че от април стартовата заплата за доктор ще бъде 2000 лв., а 1500 лв. ще е месечното заплащане за здравна сестра и 900 лв. за санитар.

Протести имаше и на медици от столичните лечебни заведения " Царица Йоана " и Александровска, които пък настояха спомагателните хонорари за работата им на първа линия поради COVID-19 да не отпадат и след анулацията на изключителното състояние от 1 април.

" ИСУЛ не сте сами, зад вас ще застанат и останалите лечебни заведения. Протестите ще бъдат поетапни. В момента желаеме те да преразгледат методиките по които тези пари да стигнат до вас. Не стигнат ли парите до вас, ще излезе на митинг идната болница. Така ще се стигне до един палатков лагер на който ние ще ги помолим за една последната кръгла маса. Разговор в който да вземат присъединяване ръководещи и съпротива, както и всички други, които имат ангажимент към обществото ", заяви лекар Адриан Симеонов, който е ръководител на Синдикат опазване на здравето към Национален профсъюз " Защита ".

" Ако те не намерят решение или още веднъж ни излъжат, тогава има и народен митинг. Той към този момент е разгласен и ще се състои на 12 май. Тогава ще се съберем от цяла България и ще освободим креслата за естествени хора, които да свършат нужната работа. Не може да излиза министър-председател с цялостен тим юнаци, министри и какви ли още не, и да ни лъже в очите. Бях в тази зала, не може те да си разрешават да ме лъжат. Това е неприемливо. Много сме мощни и ще ни чуят ", добави още той.

Опитват се още веднъж да ни излъжат. Лъжат ни 32 години. И с един подписан фалшиф трудов контракт, който не е подписан от Асоциацията на работодателите, заяви  ръководителят на Националния профсъюз " Защита " Красимир Митов.

" Стига с лъжите! Търсим разговор, даваме за последно късмет на всички, които милеят за българското опазване на здравето. След празниците ще създадем палаткови лагери пред Министерството на здравеопазването и в " Триъгълника на властта ".

Писна ни от неистини! С обещания опазване на здравето не се прави. Ако изпълнят това, което желаеме - вие се прибирате по работните си места. Няма сестри, няма лекари, а рецесията се задълбочава. Това не е борба единствено на ИСУЛ. Вие тук сте изпълнени с вяра и сте първите, които повеждат България към смяната. Обещаха ни смяна, дано най-сетне да стартира да се случва. Този път няма да отстъпим ", каза Красимир Митов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР